post

ЕС разследва дали социалната мрежа Telegram е предоставила неверни данни за броя на потребителите си в Европа, за да избегне регулации по Закона за цифровите услуги (DSA). Според разследването, платформата е заявила, че има 41 милиона потребители в Европейския съюз (ЕС), но не е предоставила актуализирани данни, което може да е нарушение на DSA.

Техническо разследване на Европейската комисия (ЕК) цели да установи точния брой потребители на платформата в ЕС. Ако се докаже, че Telegram има над 45 милиона потребители, това ще доведе до значителни финансови санкции и по-строги регулации за компанията.

Разследването на ЕС идва в момент, когато основателят на Telegram, Павел Дуров, е изправен пред криминални обвинения във Франция. В допълнение, платформата е подложена на натиск заради предполагаеми нарушения на правилата за съдържание и модерация.

Законът за цифровите услуги (DSA) беше въведен от ЕС, за да регулира онлайн платформите и да ги държи отговорни за вредно съдържание или поведение, които насърчават. Той изисква от големите технологични компании да разкрият броя на своите потребители, за да могат да бъдат държани отговорни за действията им.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *