post

Европейската комисия (ЕК) планира да наложи мита върху евтините стоки, внасяни от китайски онлайн търговци на дребно, включително платформите Temu и Shein. Тази инициатива има за цел да се пребори с огромния поток нискокачествени стоки, внасяни от Китай.

Според действащите правила, стоки на стойност под 150 евро могат да се внасят в ЕС безмитно от страни извън съюза. Очаква се най-засегнати от промяната да са онлайн търговците в големи платформи като Temu, Shein и Ali Express. През миналата година в ЕС са внесени 2,3 млрд. артикула под прага от 150 евро, като Китай е бил най-големият доставчик на такива стоки.

Комисията обсъжда прекратяване на безмитното освобождаване като част от митническата реформа, предложена през май 2023 година. Мита ще се налагат само на търговците на дребно, което означава, че продавачите с база в Европа, като Amazon, са малко вероятно да бъдат засегнати.

Новината събуди опасения за претоварване на митниците и оскъпяване на стоките, но също така се поставя въпросът за безопасността на продукти като дрехи, играчки, електрически уреди и козметика, които често не отговарят на изискванията на съюза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *