post

Европейският съюз (ЕС) обяви, че ще започне разследвания срещу някои от най-големите технологични компании в света заради потенциални неконкурентни практики. Сред проверяваните компании са Meta, Apple и Alphabet (собственик на Google), които се проверяват за възможни нарушения на Законодателния акт за цифровите пазари (DMA), въведен през 2022 година. Ако се установи, че са нарушили правилата, може да се наложи да заплатят глоби до 10% от годишния им оборот.

Антитръстовият комисар на ЕС Маргрете Вестагер и този на индустрията Тиери Бретон обявиха разследванията. Само шест компании имат задължения по DMA, но те са и най-големите технологични фирми на Запад: Alphabet, Apple, Meta, Amazon, Microsoft и ByteDance. Нито една от тях не е базирана в Европа – пет от тях са в САЩ, докато ByteDance има централа в Пекин.

ЕС ще разследва пет различни нарушения, включително дали Apple и Alphabet пречат на приложенията свободно да “комуникират” с потребителите и да сключват договори с тях; дали Apple не предоставя на потребителите достатъчен избор; дали Meta несправедливо иска от хората да плащат, за да избегнат използването на техните данни за реклами; и дали Google предпочита стоките и услугите на фирмата в резултатите от търсенето.

Според Маргрете Вестагер разследването ще отнеме около 12 месеца, за да завърши, а Бретон по-късно поясни, че може да отнеме малко повече време. “Сега ще проучим съответствието на компаниите с DMA, за да гарантираме отворени и конкурентни цифрови пазари в Европа. Петте случая са фокусирани върху потребителите и са силно свързани с повечето хора, които използват продукти от тези компании, което общо е милиарди хора по света. Говорим за защитата на нашите граждани, не можем просто да седим и да чакаме”, каза Тиери Бретон за решението на ЕС да действа незабавно.

Има обаче и друга потенциална причина – изборите за Европейски парламент трябва да се проведат през юни 2024 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *