Двама пловдичани разработиха ядлива и биоразградима чаша за топли и студени напитки. Тя е направена изцяло от натурални и екологично чисти продукти – предимно зърнени.
Идеята на създателите на ядливата чаша е по този начин да се намали замърсяването на околната среда.
Идеята им хрумва през 2002, но намират точната рецепта през 2013. Иновативният продукт е наречен Cupffee. Името е обединение от двете английски думи Cup – чаша и coffee – кафе. Чашата е направена от вафлени кори и остава хрупкава за 40 минути, съобщава economic.bg.
Очаква се производството да започне през пролетта на 2017.
По официални данни, дневно в света се изпиват около 2.5 млрд. чаши кафе, от които почти една трета са в чаши за еднократна употреба, като тенденцията е този дял да расте, предизвикан от все по-забързаното ни ежедневие. Това означава генериране на стотици тонове неразградими отпадъци и изсичане на хиляди дървета.