post

Федералната комисия по комуникации (FCC) на САЩ планира да гласува за възстановяване на неутралността на мрежата по-късно този месец. Неутралността на мрежата третира широколентовите услуги като съществен ресурс по силата на Американския закон за комуникациите, давайки на FCC по-голяма власт да регулира индустрията. Това позволява на агенцията да предотвратява антипотребителското поведение на доставчиците на интернет услуги, като несправедливо ценообразуване, блокиране на съдържание и предоставяне на “бързи пътеки” до интернет достъп срещу заплащане.

“Пандемията доказа веднъж и завинаги, че широколентовият интернет е съществен”, написа председателят на FCC Розенуорсел в прессъобщение. “След като предишната администрация отказа властта над широколентовите услуги, FCC беше свързана от ръце от действие, за да осигури пълна защита на широколентовите мрежи, да защити потребителските данни и да гарантира, че интернет остава бърз, отворен и справедлив. Връщането към стандарта за неутралност на мрежата на FCC, който е изключително популярен и одобрен от съда, ще позволи на агенцията отново да служи като силен защитник на потребителите на отворен интернет.”

Демократите трябваше да изчакат три години, за да приложат изпълнителната заповед на Байдън от 2021 г. за възстановяване на правилата за неутралност на мрежата, приети през 2015 г. от FCC на президента Обама. Те най-накрая възстановиха мнозинството в FCC с встъпването в длъжност на Анна Гомес в края на септември, в края на третата година от мандата на Байдън.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *