post

Преди месец японската роботизирана сонда Hayabusa2 успя да кацне върху астероид. Сега от космическата агенция на Япония JAXA обявиха плановете си Hayabusa2 да … бомбардира небесното тяло.

Следващия месец космическият кораб ще хвърли бомба върху астероида Рюгу, създавайки огромен кратер върху него, с цел да събере част от фрагментите, които ще се появят след взрива.

Това е първия проект за взривяване на астероид от човешки космически апарат. И ако той ви навява спомени за Брус Уилис и неговата самоубийствена мисия във филма Армагедон, сигурно не е случайно. Ако мисията бъде осъществена, тя ще даде на човечеството ценни знания за това как можем да се справим с опасен астероид, запътил се към Земята.

Освен всичко друго, бомбардирането на космическата скала ще генерира ноухау и в една футуристична област, към която вече гледат правителства и корпорации по света – минодобива на астероидите. Както вече сме писали в Pixelmedia.bg, на тези небесни тела има огромни количества ценни метали, включително злато, платина и др.

Тяхното извличане и доставка на Земята би могло да промени света ни. То обаче няма да е никак лесно и мисията на японската сонда би могла да даде ценни знания в тази област.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *