post

Aко преди 70 години ядрото се е въртяло със скорост 1600 км/ч в посоката, в която Земята се върти около оста си, днес се наблюдават признаци, че то постепенно започва да се завърта в обратната посока. Изводите са на двамата изследователи от Пекинския университет Ян и Сяодун Сун.

Те установяват, че въртенето на ядрото почти е спряло през 2009 г., преди да започне отново в обратна посока. Според изследователите това може да се отрази на: денят, който може да стане по-къс, макар и само с части от секундата; да се промени морското равнище, както и характеристиките на приливите и отливите; да се изменят гравитационното и магнитно поле на Земята; планетата да се деформира (заради първото поле) и др.

Ядрото на Земята, което е с размерите на Плутон, е съставено основно от желязо. То се намира на около 5000 км. под земната повърхност и се движи свободно в течната среда на външната си част.

Резултатите от изследването може да хвърлят светлина върху мистериите от дълбините на Земята, включително върху това каква е ролята на вътрешното ядро върху магнитното поле на Земята и върху скоростта на въртенето й и съответно върху продължителността на деня. Според двамата китайски автори съществуват физически връзки между всички слоеве на Земята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *