post

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще работи за развитието на цифровото общество. За тази цел той настоя до 2025 г. на цялата територия на ЕС да има 5G мрежи, а до 2020 г. във всички големи европейски градове да има достъп до безплатна интернет безжична връзка.

„Трябва да инвестираме в достъпа до бърз интернет, защото икономиката вече е цифрова. ЕК предлага до 2025 г. навсякъде в ЕС да има покритие на мобилна мрежа от пето поколение. Предлагаме в центровете на градовете в Европа дотогава да има безплатен безжичен интернет достъп”, подчерта той в речта си пред Европейския парламент за състоянието на Общността.

Председателят на Европейската комисия предложи още удвояване на Европейския инвестиционен фонд до 500 млрд. евро до 2020 г. и 630 млрд. евро до 2022 г. за подкрепа на малкия и нововъзникващия бизнес.

“При добро желание на държавите членки можем да постигнем тази цел дори по-бързо”, заяви Юнкер в годишната си реч за състоянието на съюза пред Европейския парламент в Страсбург. Той изтъкна и необходимостта от ускоряване на създаването на съюз на капиталовите пазари, който би направил финансовата система по-стабилна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *