post

Шведската компания Epicenter, която има около 2000 работника, е взела решението да имплантира подкожни чипове на всички свои служители. Чипът напомня на тези, които се слагат на домашните любимци. Те ще се инжектира подкожно в ръката на служителите на компанията.

От старта на “кампанията по чипиране” с имплантите вече са се сдобили около 150 човека. Epicenter планира да организира месечни “ивенти”, на които присъщващите ще могат да се почерпят и чипират безплатно.

“Искахме да улесним живота на работниците. Вече може да отваряте врати само с помахване и да си взимате смутита без да си бъркате в джоба. На практика премахнахме нуждата от кредитни карти и ключове”, заявява Патрик Мастертон, който е главен изпълнителен директор на Epicenter.

Каква обаче е тъмната страна на нещата? Така реално шефовете на компанията ще следят кой работник кога идва на работа и колко често отива до кафе машината или за смутита.

За разлика от смартфона, който предоставя подобна възможност на разузнавателните служби и хакерите, чипът няма да може просто да се остави в къщи, а за премахването му е нужна рентгенова снимка и операция.

“Всяко нещо, което има чип изисква и някакъв софтуер, а той може да се хакне – особено, когато основната му функция е да осъществява контакт с други “умни” джаджи. За сега хакерите биха могли единствено да откраднат метаданните, събрани от имплантирания във вас чип. От метаданните обаче може да се научи много за самия вас. Бъдещето обаче би могло да е много по-мрачно, стига да се появят по-усъвършенствани чипове и бързата връзка мозък-компютър да стане факт”, споделят специалисти от института Карлинска в Стокхолм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *