post

Астрономи от НАСА откриха неизвестна луна около бившата планета Плутон с помощта на космическия телескоп Хъбъл. Досега се смяташе, че леденото джудже има 3 спътника – Харон, Хидра и Никита.

Новата луна, наречена временно P4, е доста по-малка от тях (диаметърът и се определя на едва 13 до 34 км, докато този на Харон е малко над 1000 км). Това, заедно с огромното разстояние до Земята прави откритието неочаквано и изключително интересно.

Първият космически апарат, който ще прелети в близост до Плутон е част от мисията New Horizons и ще може да изследва планетата джудже и луните и едва в края на 2015. Дотогава новооткритото тяло ще хвърли повече светлина върху произхода и орбитите на 4-те сателита. Астрономите вярват, че те са резултат от сблъсък между Плутон и друг голям обект в миналото, подобно на нашата луна и Земята.

P4 е открита докато Хъбъл търси доказателства за наличие на пръстени от прах и малки обекти около Плутон, изхвърлени от лунната му система заради постоянен микрометеоритен обстрел.

Снимки: nasa.gov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *