post

В обозримо бъдеще на пазара могат да се появят хапчета, които ще позволят да не ходим във фитнес залата , но при това да бъдем в отлична физическа форма.

Известно е, че физическите упражнения позволяват не само да се поддържа тялото в добра форма, но и са терапия при различни заболявания. Много хора обаче са лишени от възможност да правят пълен комплекс тренировки и именно за тях се разработват таблетки, които ще заменят ходенето във фитнеса.

Учени от университетите в Сидни и Копенхаген са си поставили за цел да изучат на молекулярно ниво промените, които протичат в скелетните мускули при физическо натоварване. На четири здрави мъже са взети образци от мускулна тъкан 10 минути преди и след активна тренировка. Изследването е показало, че в мускулите стават над хиляда промени.

Самата концепция за създаване на лекарство, което може безопасно да оказва аналогичен ефект в човешкия организъм, е невероятно сложна. Но учените са уверени, че ще могат в лабораторни условия да синтезират веществата, които организмът произвежда при тренировка и на базата на тях да създадат препарат. Тези лекарства могат да се окажат полезни за хората, които страдат от наднормено тегло, диабет или сърдечно-съдови заболявания.

Според прогнозите, подобни таблетки ще се появят на пазара след 10 години, учените обаче се надяват да съкратят тези срокове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *