post

ФБР е арестувало 25-годишен американец, който опитвал да продаде достъп до два правителствени суперкомпютъра за 50 000 долара. Двата суперкомпютъра принадлежат на Националния научно-изчислителен център за енергийни изследвания на САЩ (NERSC), а единият от тях през 2010 г е бил в топ-5 на най-производителните компютри в света.

“Купувачът” е бил агент на ФБР под прикритие, който започнал да общува с представители на хакерската групировка Underground Intelligence Agency през април миналата година. Освен задържания Андрю Джеймс Милър, в делото фигурира още един участник, известен с псевдонима Intel, но за неговата съдба все още нищо не се знае.

По данни на американските власти, Милър е хакнал системата за безопасност на двата суперкомпютъра на NERSC, а след това е инсталирал в тях “задни вратички”. По думите на самия хакер, той и неговият партньор са имали данни за достъп до половината от 500 най-мощни суперкомпютъра, за някои от тях те са получили права на ниво root.

Бюрото е платило на хакерите чрез Western Union аванс в размер на $1000 за секретните данни, а след това е задържало Милър. Срещу него са повдигнати редица обвинения и ако вината му бъде потвърдена, очакват го до 30 години затвор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *