post

Звукът, който въпроизведжаме при въвеждането на информация в нашите телефони, могат да се използват от хакери за разчитане на текстови съобщения, пароли, ПИН и друга лична информация. Това означава, че скоро хакерите скоро ще могат да засичат и анализират звуците от писане на клавиатурата.

Такива атаки могат да се извършат,  ако потребителите на смартфони изтеглят приложение, заразено със зловреден софтуер, чрез който се получава достъп до такива смартфон сензори като микрофони, акселерометри и жироскопи, твърдят експерти, цитирани от Wallstreet Journal.

Скорошно проучване, едно от последните демонстрации на хакерство, използващо акустиката, установи, че микрофоните в Андроид устройствата могат да се използват за улавяне на вибрациите, които се получават, когато използвате виртуалната клавиатура на телефона или таблета. Звуковите вълни, които се записват, могат след това да се интерпретират така, че да разпознават къде на екрана сте натиснали и кои бутони сте ударили.

Въз основа на резултатите, използвайки 45 участници, изследователите от университета Кеймбридж в Англия и университета Линшьопинг в Швеция са успели да възстановят с точност цифрови кодове, букви и цели думи. Например в 10 опита изследователите, използвайки алгоритъм за машинно обучение, който класифицира всяка вибрация, са разбили седем от 27 пароли на смартфон и 19 от 27 пароли на таблет.

Проучването е достъпно онлайн в архив от академични доклади на университета Корнел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *