post

 

От 28 септември по кината

Филмът „Христо” е историята на един бездомник – от онези нещастници, чиито тела понякога виждаме във вечерните емисии в раздела „Ето и останалите новини…”, когато камерата небрежно поглежда към трупа с протритите обувки, целомъдрено изгубвайки фокуса и ще е добре, ако говорителят успее навреме да смени изражението си от кисело-равнодушно на загрижено – за него това въобще не е човек, а нищо, пребиваващо никъде и нямащо нищо – никой от безликата тълпа.

Проектът „Христо” е киноакция по превръщането на това „нищо” в човек. Нашият опит да измъкнем момчето от безликата тълпа едва ли не в последния момент за яката и чрез една проста история се надяваме да успеем да внедрим в съзнанието на зрителя факта, че той съществува. Бихме искали да представим на уважаемата публика 18-годишния Христо като веществено (по-точно – човешко) доказателство за това, че в началото на ХХI век, в милионния град едни човешки същества водят своите отчаяни битки по оцеляване, постепенно загубват човешкия си облик, лишени от съчувствието на хората, бавно деградират и покъртително самотни си отиват.

 

Христо е бездомно момче, което успява да си намери работа и дом под наем. Готов е на всичко, за да има нормален живот. Въпреки че се труди усилено, един ден е уволнен и е принуден отново да заживее на улицата. Времето му минава в постоянно търсене на работа. През зимата обаче животът му става още по-труден и Христо едва оцелява. Една нощ той за малко да убие човек, за да му вземе работата. Все пак всичко се нарежда, докато не му се налага да вземе решение – да спаси живота на приятеля си или отново да загуби работата си.

 

ЕКИП:

Режисьори – Григор Лефтеров, Тодор Мацанов

Сценарий – Григор Лефтеров

Оператор – Ненад Бороевич

В ролите – Димитър Николов, Димитър Крумов, Юлиан Вергов, Стефан Мавродиев, Любомир Нейков, Димитър Рачков, Ирина Андреева

Продуцент – Григор Лефтеров, Тодор Мацанов

Продукция – LEMA FILM

 

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

 

Награда за най-добра мъжка роля на Димитър Николов, Златна роза Варна 2016

Награда за най-добра главна мъжка роля (Димитър Николов) и най-добра второстепенна мъжка роля (Димитър Крумов), Българска филмова академия, 2017

Голямата награда на Международен фестивал Бургас, 2017

Sofia International Film Festival – основен конкурс

 Полша

Наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ в програма „1-2“  Warsaw International Film Festival – фестивал, категория А

Австрия

Голямата награда за най-добър дебют, LET`S CEE (Vienna Film Festival) – Promising Debuts Competition

Литва

AMIIWork Fest – VILNIUS – Winner of the Best Feature Narrative

Швеция

High Coast International Film Festival –  GRAND PRIX  Best Feature Film

Италия

Награда за мъжка роля на Димитър Николов, OIFF TURIN CINEFEST – основна състезателна програма

Сърбия, Белград

Голямата награда –  Human District Festival

Бразилия

Sao Paulo International Film Festival – основна състезателна програма

Португалия

Lisbon International Film Festival – основна състезателна програма

Люксенбург

Festival CinEast – основна състезателна програма

Румъния

Transilvania International Film Festival – selected NO LIMIT section

Испания, Барселона (предстои)

FILMIN en Atlantida Film Festival – main competition

 

ЗА РЕЖИСЬОРИТЕ:

Григор Лефтеров

Роден е през 1963 г. в Русе. В периода 1983–1986 г. учи медицина, до 1990 г. учи българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а от 1994 до 2000 г. учи филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и се дипломира със степен магистър. В периода 1998–2011 г. работи в Българската национална телевизия (БНТ) като режисьор и сценарист на редица предавания. През 2010 г. печели конкурс за ситком в БНТ по негов сценарий („Секънд хенд”). През 2008 г. печели конкурс в Националния филмов ценър (НФЦ) с проект за късометражен филм по негов сценарий – „Пустинният бегач”. Филмът е селектиран на фестивалите в Краков, Евопа и „Златна роза” във Варна, където е награден с диплом. През 2012 г. неговият сценарий „Макарена/Христо” е класиран на първо място в секцията за игрални дебюти в НФЦ.

 

Избрана филмография

 

1995 Престъпление и наказание – къс.

1996 Цайтнот – къс. док.

1997 Влак 301 – къс.

2004 Нечии деца – док.

2008 Елин Пелин – Европеецът – док.

2009 Пустинният бегач – къс.

2016 Христо (съреж. с Тодор Мацанов)

 

Тодор Мацанов

Между 1990 и 1995 г. след промените, настъпили в България, живее и учи в Италия. През 1992–1994 г. завършва курс по театрална режисура в Театралната академия „Silvio D’Amico” в Рим, Италия, а през 1995–2000 г. се дипломира със степен магистър по филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. До 2003 г. снима като режисьор и сценарист множество телевизионни предавания за БНТ и bTV. Той също така е автор и режисьор на голям брой рекламни спотове на български рекламодатели, както и на музикални видеоклипове на много български поп и рок изпълнители. От 2001 до 2011 г. работи и като първи асистент-режисьор в много български и международни филмови продукции. През 2012 г. проектът „Макарена/Христо” по сценарий на Григор Лефтеров със сърежисьор Тодор Мацанов е класиран на първо място в секцията за игрални дебюти в НФЦ.

 

Избрана филмография

 

1996 Виж ме – къс.

1996 Водач из София – къс. док.

1997 Във връзка със случилото се – къс.

2000 Корем на пингвин – док.

2008 С приятел до теб – къс. док.

2010 Славеите на Българското радио – док.

2016 Христо (съреж. с Григор Лефтеров)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *