post

Маските може да доведат до имунитет срещу коронавируса. Тази революционна теория развиват учени от Калифорнийския университет, информира New England Journal of Medicine.

Теорията се базира на факта, че макар и да предпазват от вирусите, маските не ни защитават на 100%. Капчици, съдържащи вируса, може да проникнат навън с дъха ни, въпреки предпазването на устата и носа.

Учените Моника Ганди и Джордж Ръдърфорд от Калифорнийския университет смятат, че малкото количество патогени, поети от събеседника, могат да доведат до лека или безсимптомна инфекция. В същото време имунната реакция на тялото е достатъчно силна, за да се развие имунитет срещу вируса. Така маските могат да създадат един вид жива ваксина.

Теорията все още не е доказана, но ако се намерят доводи в нейна защита, ще се окаже, че маските могат да подсилят имунитета ни, докато бъде създадена ефикасна ваксина.

2 thoughts on “Учени съобщават, че носейки маска неусетно можем да изградим имунитет срещу COVID-19

  1. Това наблюдение е толкова ламерско, че и аз съм си го мислил, без да съм никакъв медик или биолог. Така че, за каква теория и за какви учени говорим в случая, а и за какви журналисти да се връзват на подобни “новини”.

    • 1. Това, че вие правите ламерско наблюдение, не означава, че учени не могат да правят изследване на същата тема. Логичната последователност е обратната на това, което сте си втълпили вие.

      2. В случая говорим за конкретно проучване на конкретни учени (които сме цитирали), публикувано в уважавано научно издание (което сме цитирали). Тази информация е много лесно проследима в интернет, ако си направите малко труд.

      Добре е да си добиете поне бегла представа как работят медиите, преди да критикувате на общо основание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *