post

Изследователи от Калифорнийския университет (САЩ) са създали работещ прототип на слушалки, в които се използва мембрана от графен. Както е известно, този материал е един от най-перспективните заместители на силиция. Освен това, той може да бъде използван за създаване на акумулаторни батерии, в системите за оптично предаване на данни и в системите за охлаждане. Сам по себе си графенът е здрав и лек материал, което още повече разширява сферата на неговото приложение.

В слушалките се използва мембрана с радиус 7 мм и дебелина 30 нанометра. Ще отбележим, че с един грам графен може да се покрие цяло футболно игрище. В случая обаче по-важен е фактът, че съвсем неоптимизиран звукът на прототипа е съпоставим по качество със скъпите модели на известните марки, например Sennheiser.

Ако се оптимизира формата и дебелината на мембраната и се поработи над другите параметри на слушалките, могат да се постигнат още по-впечатляващи резултати. Изследователите отбелязват, че разработените слушалки са само прототип и засега не става дума за техен комерсиален вариант.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *