post

Когато през 2008 двама ентусиасти от Дания решават да  създадат собствена ракета, с която да се “изстрелят” в орбита около Земята, проектът им изглжда повече от фантастичен и неосъществим. Още повече, че за суборбиталната си совалка Кристиан фон Бенгтсон и Петер Мадсен разчитат изцяло на спонсори и частни дарения.

Все пак работата по проекта започва и след серия тестове и изпитания ракетата е изстреляна успешно на 3 юни от Балтийско море (макар и без пилот). Засега не се съобщава до каква височина е стигнало устройството, нито защо парашутът не е успял да се разгърне напълно при приземяването.

Финалната версия на кораба носи името Tycho Brahe и работата по него продължава от 2008 до 2010. Вместо човек в него пътува 70-килограмов манекен, върху който се отчитат последствията от полета. Цялата дължина на совалката е едва 3.5 метра (64см. в диаметър), като на върха е поставен стъклен визьор за наблюдение от астронавта. Това ограничава силно възможността за движение, но прави кораба много по-лек и лесен за изстрелване.

Следващата стъпка пред датчаните е, разбира се, полет с истински човек. Дотогава обаче те се надяват да вдъхновят повече хора и независими организации да последват техния пример или да ги подкрепят.

Снимки: copenhagensuborbitals.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *