post

Украинският вицепремиер Михаил Федоров поиска руските домейни .ru, .рф и .su да бъдат блокирани, заедно със свързаните с тях SSL сертификати. По думите му целта е да спре руската пропагандна машина и да се предотврати по-нататъшна дезинформация.

В допълнение Федоров поиска регионалният интернет регистър за Европа, Близкия изток и части от Централна Азия да оттегли правата на Русия и нейните локални интернет регистри, както и да блокира техните DNS root сървъри.

Тези зверски престъпления са станали възможни главно, благодарение на руската пропагандна машина, използваща уебсайтове, които непрекъснато разпространяват дезинформация, реч на омразата, насърчават насилие и крият истината относно войната в Украйна“ – заяви украинският представител в Интернет корпорация за присвоени имена и адреси (ICANN) Андрий Набок.

За сега обаче изглежда малко вероятно ICANN да предприеме някакви действия срещу Русия. “Премахването на Русия от интернет не помага за подкрепата на гражданското общество в тази страна за демократична промяна. ICANN е неутрална платформа, не взема позиция в този конфликт” – посочва главният администратор на Европейската комисия д-р Ерих Швайгофер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *