post

Турция явно е готова да отмени почти 3-годишната забрана на Wikipedia. Тази седмица висшият съд на страната постанови, че ембаргото нарушава свободата на изразяване.

Все пак активистите за свобода в интернет предупредиха, че е твърде рано за празнуване, тъй като десетки важни уебсайтове остават недостъпни.

Забраната на един от най-посещаваните уебсайтове бе наредена от президента Реджеп Ердоган и е само щрих от широката онлайн цензура в южната ни съседка. Според местната Асоциация за свобода на изразяването, правителството възпрепятства близо четвърт милион сайтове.

Любопитен факт е, че Турция е водеща в света по претенции към Twitter за премахване на съдържание. Над 6 000 такива сигнала са подадени само през първата половина на миналата година.

Facebook също отговори на исканията на властите и ограничи 2300 публикации през 2018 г.

Wikipedia беше санкционирана за отказ да промени политиките си за борба с цензурата и да изтрие информация, която не се харесва на правителството. Държавният орган за комуникации прекрати достъпа през април 2017 г., посочвайки като причина риск за националната сигурност.

През май 2019 г. базираната в САЩ Фондация Wikimedia, която ръководи Wikipedia, оспори забраната в Европейския съд по правата на човека, който се съгласи да ускори делото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *