post

Около 200 млн. лв. ще излезе изцяло разходът за изработването на тол системата. Това каза по БНР Петър Мутафчиев – председател на Балканския форум за транспорт и инфраструктура.

“Докато няма ясни параметри от самото правителство – какъв ще бъде обхватът на тол системата в България, колко километра пътища ще бъдат там, докато не се направи сметката и още веднъж не се каже какви пари те ще очакват и откъде ще допълнят липсващите средства, за да може да се извършва ремонт на всички пътища в България, включително да строят автомагистрали, докато не се каже ясно от какви такси ще се започне – няма излизане от кашата, в която в момента се намира България, включително перспективата за транспортния автомобилен бранш в България”, коментира той.

Мутафчиев бе категоричен, че държавата не е готова дори за сериозно тестване на тол системата. Според него превозвачите са били използвани, за да се отложи пускането на тол системата и да има повече време за доизграждането й.

Петър Мутафчиев смята, че системата ще отнема много от парите за поддръжката, които ще плащаме всички ние за пътища. “Световната банка го каза – ако съберете 1,2 млрд., около 20% ще е разходът за тази система – за електронните винетки и тол системата – това е около 200 млн., което ние ще даваме за поддръжка. По данни на Световната банка – този тип система е една от най-ресурсноемките за поддръжка”, коментира той.

Според Мутафчиев все още не сме готови и по винетната система.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *