post

Животът е пълен с противоречия. Не може една кола да е много бърза, но да харчи и струва малко. До момента си мислехме, че не може и един монитор да има висока резолюция, бърз рефреш, качествен IPS панел и стилен дизайн.
От AOC са положили доста усилия да разбият този мит с модела U28G2XU, който учудващо е част от най-достъпната им серия AOC Gaming. Познавачите на марката вече са се досетили, че буквата „U” в името означава не просто висока резолюция, а направо 4K. Любителите на стратегиите, куестовете, симулаторите и още много жанрове вече потриват доволно ръце, защото ще могат да видят любимите си герои, предмети, превозни средства и сцени в невероятно фини детайли. И както е модерно напоследък могат да го направят дори с HDR ефекти, които допълнително да засилят визуалното им удоволствие.

Моделът покрива най-ниския стандарт HDR 400, което не е изненада предвид не много високият контраст на IPS матрицата, но като изключим тази подробност, панелът предлага богати цветове, широки ъгли на видимост, съвсем приемливо време за реакция и нисък входен лаг, така че да се насладите на плавна картина и чудесното чувство, че нещата на екрана се случват, веднага щом ги инициирате с мишката и клавиатурата.

Предвид високата резолюция, обаче, ще ви се наложи да ползвате DisplayPort-а, за да постигнете и обещаната максимална честота на опресняване. Как ще си намерите видеокарта, за да я постигнете, си е ваша работа. 😉 Липсва HDMI 2.1, което е съвсем разбираемо предвид позиционирането и цената на модела. Не липсват USB портове – в корпуса са монтирани четири USB 3.2 (5 Gbps), единият от които с постоянно зареждане, както и вградени говорители, ако слушалките вече ви дразнят и искате малко въздух. Благодарение на тях и на предвиденото захващане на кабелите към крака на стойката, ще можете доста да оптимизирате кабелната плетеница на бюрото и да избегнете постоянното включване и изключване на периферия.

Освен това AOC U28G2XU е и доста стилен. Тук от марката са избрали не шокиращия подход със странни форми и изобилие от мигащи светлини, а стилни, но достатъчно експресивни червени акценти и остри детайли, така че да няма съмнение, че пред вас стои геймърски модел. Стойката също е част от този „остър“ дизайн, има дълги крака и не заема почти никаква площ от бюрото. Освен това, тези крака са доста по-къси в задната си част, което позволява да бутнете монитора почти до стената. Както при всички геймърски модели на AOC, налице са всички опции за настройка на позицията – по височина до 13 см, накланяне, завъртане и обръщане във вертикален режим.
Липсва дистанционното, което AOC включва в по-високите си серии монитори, така че ще трябва да се задоволите с бутоните на корпуса или да ползвате софтуера за настройка с мишката.
На цена от малко под 1400 лв. AOC U28G2XU може да се окаже вашият дългогодишен любим партньор в игрите, ако не играете само FPS, а предпочитате красотата и детайлите в геймърските светове. Не забравяйте, че ще ви трябва и доста производително PC, за да постигнете оптималните параметри на работа на този монитор. Качественият му панел ще ви позволи не само да играете, но и да работите продуктивно, благодарение на 4K резолюция и подходящият размер от 28 инча. Един малък минус в това отношение е липсата на USB-C порт, който би могъл да спести необходимостта от адаптер и още два кабела.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *