post

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук може би случайно потвърди в интервю за китайски медии, че компанията се готви да представи своите AR/VR очила. За разлика от други ръководители на компании, които често разкриват спецификациите на бъдещи устройства, Кук си е поставил за цел да не позволява тези на Apple да бъдат обект на течове.

В това интервю обаче, Кук на практика потвърди, че компанията е на път да пусне дългоочакваните си очила със смесена реалност, като каза на китайските медии да “останат на линия” за пристиганто на продукта. Всъщност Кук винаги се е възхищавал от възможностите на AR и отново изрази това по време на скорошно интервю с китайски държавни медии. Както обикновено той посочи, че Apple е развълнувана от разширената реалност и посъветва медиите да “останат на линия” в очакване.

Последният слух за очилата е, че те ще могат плавно да превключват между AR и VR възможности. Той идва от известния анализатор Минг-Чи Куо, който твърди, че това ще е основна точка в продажбата на устройството.

Apple наскоро демонстрира очилата пред борда на директорите на компанията. Вероятно те ще имат до 14 камери, които ще разчитат на връзка с iPhone за обработка на данни. Ще работят с нова операционна система, наречена realityOS, а по-стари слухове сочат цена от 3000 долара.

За контрол на устройството един прототип използва физическа коронка, подобна на тази на Apple Watch. Друга възможност може да е устройство тип “напръстник”, носено на пръста на потребителя. Дузина камери ще следят движението на ръцете и главата, за да помогнат за функция за управление с жестове. Устройството може да разполага с два 4к microLED дисплея и AMOLED екран с ниска разделителна способност. Куо посочва, че Apple няма да позиционира очилата като платформа за игра, а за тях ще бъде предназначена специална видео продукция, която ще е най-добрата до момента.

Предполага се, че компанията палнира да достави до 250 000 бройки от очилата през първата година, което е доста под милионите продадени iPhone, iPad и MacBook всяка година. Говори се, че предварителните поръчки ще започнат през второто тримесечие на 2023 година, а продажбите на дребно – може би преди WWDC 2023 следващия юни.

Наскоро анализаторът Джеф Пу написа, че очаква Apple Glass, базирани на AR очила, да навлязат в масово производство през втората половина на 2024 година. Докато очилата със смесена реалност са обект на слухове отдавна и привличат вниманието в момента, то мнозина смятат, че AR Glass биха могли да заменят iPhone след години и да се превърнат в “следващото голямо нещо” на Apple. Сега Тим Кук потвърди, че очилата със смесена реалност са факт и изглежда, че следващите няколко години ще са наистина вълнуващи за феновете на компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *