post

В цял свят пандемията, причинена от COVID-19, до голяма степен промени начина, по който живеем и работим всеки ден. Във всички наши дейности от първостепенно значение е гарантирането на личната ни безопасност и благополучие, както и тази на нашите семейства, съседи и колеги. Приспособяването ни към мерките за социално дистанциране е нов процес, на които всички ние се учим.

Въпреки че започваме постепенно да се връщаме към нормалния си начин на живот, продължават да се прилагат предпазни мерки за максимално ограничаване на разпространението на вируса. Тъй като различните държави са на различни етапи в този процес, някои части на света продължават да живеят и работят в пълна изолация, а други започват да се връщат към нормалното си ежедневие. „Това означава, че правителствата, както и предприятията и организациите, ще трябва да мислят за редица нови неща, освен хигиената, за да се ограничава рискът от заразяване при завръщането към нормалния живот на все повече хора“ коментира Нийл Пател, директор „Маркетинг и бизнес развитие“ за Европа в D-Link.

Разбира се, в случая ще бъде необходима подкрепа от лидери на ниво правителство, здравеопазване и технологии, за да се разработят иновативни начини за откриване и проследяване на разпространението на COVID-19. От решения за проследяване на контактни лица, до самодокладващи приложения и камери за скрининг на температурата – правителствата и бизнесът в цяла Европа имат нова отговорност да търсят и подсилват най-ефективните начини за гарантиране на безопасността на хората.

Тези мерки са особено подходящи за организациите, които отново отварят врати с облекчаването на мерките за изолация и които се връщат към ежедневието на пътуване и работа в офисни пространства. Тъй като все повече и повече хора започват да посещават обществени и търговски зони, светът ще разчита в голяма степен на технология – подобна на тази на ежедневните камери за видеонаблюдение, която да работи на заден план, за да се гарантира, че безопасността и здравето на хората са под контрол.

Такава технология, която очакваме да виждаме все по-масово, са термични камери за скрининг на човешката температура и система за мониторинг. Пример за такъв вид устройство е анонсираният наскоро многофункционален комплект за скрининг за висока температура на D-Link, който включва термографска камера с два обектива, калибратор за абсолютно черно тяло и софтуер за управление. Комплектът съчетава технология за термично изображение с технология за изкуствен интелект с цел идентифициране на повишена температура на даден човек и автоматично уведомяване, ако подобно увеличение на температурата бъде регистрирано.

За да се следи разпространението или ограничаването на COVID-19, технологии като разпознаване на лице чрез изкуствен интелект ще играят важна роля за смекчаване на рисковете от разпространението на вируса. Термичните камери, които използват изкуствен интелект, могат лесно да улавят и следят температурата на служителите и да ги спрат на входа, ако имат висока температура. Поради тази причина подобни устройства обикновено се инсталират на вратата или на входа на сградата, за да се откриват и идентифицират бързо дадени симптоми, преди хората да влязат в сградата.

Този вид наблюдение ще бъде важно за управлението на COVID-19 в света на „новoто нормално“ – тъй като здравето и благополучието на хората ще бъде силен фокус на правителствата и бизнеса по света. Изолацията оказа влияние както върху физическото, така и върху психическото здраве, но подобно влияние ще окаже и адаптирането към ежедневния живот след пандемията. Освен свикването и справянето с емоционалния и психическия натиск на живота „отвън “ при прекратяване на изолация, хората и бизнесът ще бъдат изправени и пред реалния риск от заразяване с вируса и притесненията във връзка с разпространението му.

В тези времена компаниите и организациите носят отговорността да имат подкрепяща роля към служителите, като например да им позволят да продължат да работят от вкъщи, докато не се почувстват комфортно в офисната среда. Освен това, тъй като ограниченията намаляват, работодателите имат задължение да направят работното място безопасно и за целта те трябва използват наличната технология, докато всички ние чакаме спасителната ваксина. Трябва да се има предвид обаче, че за да има ефективни резултати от използването на една термична камера, тя трябва да бъде подходящо подбрана и инсталирана. За целта Нийл Пател дава базови съвети, които организациите трябва да имат предвид при избор и инсталиране на камера за температурен скрининг:

  • Изберете решение, което включва калибратор за абсолютно черно тяло – жизненоважна част на всяко устройство за проверка на температурата. Калибраторът за абсолютно черно тяло е основата за точното калибриране на инфрачервените термографски устройства и позволява на устройството точно да улови наличието на висока температура.
  • Проверете за облицовка на прозорци или врати и източници на топлина или студ, като например радиатори, тъй като те увеличават риска от външно влияние, което би променило показанията според ISO стандарта, свързан с този тип оборудване.
  • Имайте предвид, че устройството ще се нуждае от време за аклиматизация. За да бъдат точни показанията, хората, влизащи отвън, трябва да изчакат пет минути, преди да бъдат сканирани.
  • Камерата трябва да е монтирана така, че да бъде насочена към хората и да е успоредно на лицето, за да заснеме вътрешната зона между очите, което е от решаващо значение за отчитане на температурата.
  • Обмислете опция, използваща изкуствен интелект, която автоматично разпознава отделни хора въз основа на снимки в системата.
  • Проверете приложимостта според местното законодателство и законността на температурните скрининг камери, преди да ги използвате.

„Ще мине доста време, преди напълно да се върнем към нормалния начин на живот. Междувременно, а и за да помагаме на всички, е от съществено значение да се вземат правилни мерки за защита на физическото и психическото благосъстояние на хората, за които сме отговорни. Всеки бизнес, който търси възможности за това, може да получи насоки и експертиза за решенията, които са подходящи за него сега, когато бавно се връщаме обратно в ежедневието“, заключава Нийл Пател.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *