post

Тестово съобщение за тревога, изпратено до мобилните телефони на абонатите на Vivacom от системата за ранно известяване BG-ALERT, предизвика страх сред много българи. Някои от потребителите са чули силен стряскащ звук, като от аларма. При повечето от тях съобщението пристига с текст: “Внимание, опасност!”, а при други фигурира и думата “президент”.

В някои квартали на София хора панически са излезли от домовете си. В социалните мрежи десетки потребители споделят, че са получили въпросното съобщение и са се изплашили.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов реагира във Facebook със следния статус: “Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение. Крайно време е да имаме такава система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява. МВР трябва да подобри процеса по тестване (особено в продукционна среда). “test test” не е добро съобщение.”

Малко по-късно от МВР обявиха, че Vivacom e пуснал тестово съобщение към абонатите, което не е било координирано с вътрешното министерство, и няма връзка с конкретно събитие. Последва ново обяснение от МВР, че тревожното съобщение не е изпратено от оператора Vivacom, а от ангажирания с въвеждането на системата BG Alert изпълнител.

От президентството информираха, че институцията няма никакво отношение към разпространяваните съобщения с надпис “сигнал” или “тест”. За случая са информирани отговорните институции.

“Истинското тестване на системата за ранно известяване BG-ALERT ще започне на 7 ноември в Габрово и ще върви по определен график, а на 22 ноември ще се тества на национално ниво”, обяви директорът на пожарната гл. комисар Ангел Джартов пред БНТ.

В съобщение до медиите от Vivacom информираха, че по време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата BG-ALERT към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което екипът на телекома не е бил уведомен.

“Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението. Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване” – се казва още в съобщението на Vivacom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *