post

Deutsche Telekom демонстрира на живо в Берлин чрез четири базови станции, как чрез новия стандарт 5G видео данни с ултра висока разделителна способност стигат до отделно мобилно устройство без забележимо забавяне. Антените били първите в Европа, които излъчват на живо и в реална среда през новия стандарт, подчертаха от компанията. При това се постигат скорости на пренасяне от два гигабита на секунда.

„Вместо в лаборатория ние демонстрираме 5G на живо тук в Берлин в центъра на града“, каза членът на УС на телекома Клаудия Немат.

Новият стандарт ще започне да навлиза постепенно от 2020 нататък, като за демонстрацията телекомът използва предварителен стандарт. За разлика от сегашния стандарт за мобилни мрежи LTE, наричан също 4G, при бъдещата 5G мрежа всички разполагаеми мрежи ще бъдат свързани виртуално чрез софтуер. Така тя ще може да обслужва значително по-гъвкаво съответните изисквания и ще улесни например без проблем и комуникацията на автомобили или отоплителни системи в интернет на нещата.

За бъдещи концепции за мобилност ще трябва да се гарантира, че преносът на данни ще става без големи периоди на латентност. Представеният компонент на мобилна мрежа (5G New Radio) представлявал един първи градивен елемент за това.

„Щом стандартът бъде дефиниран и публикуван, през 2018 г. ще положим основите за разширяване в по-голям мащаб“, каза техническият директор на телекома Бруно Якобфойерборн. Цел било също така да се осигури водеща позиция на Германия при разработването на новия стандарт.

Списание „Wirtschaftswoche“ съобщи, че при разширяването на 5G в страната водещи промишлени предприятия не искат да разчитат на операторите на мобилни мрежи и обръщат внимание на досегашното лошо мрежово покритие в някои селски региони. Вместо това те искат да изграждат във фабриките собствени мрежи. Индустриалният съюз ZVEI е подал съответно искане в германската Федерална мрежова агенция, съобщава списанието. Ключова технология за 5G било използването на нова технология за антените, подчертаха от телекома. При това значително повече предавателни и приемателни антени ще се грижат за по-ефикасното използване на честотния спектър.

За демонстрацията на живо в Берлин Шьонеберг са използвани четири антени на китайския доставчик Huawei, които предават в спектъра 3,7 гигахерца. За да се ускори развитието, били необходими конкретни сценарии за прилагането, каза Якобфойерборн. В Берлин компанията демонстрира например предаването на състезание на писта Carrera през очила за т.нар. „обогатена реалност“ (англ. Augmented Reality, AR) с помощта на 5G. При това състезанието може да се гледа през очилата в реално време без забавяне и с допълнителни информации за заобикалящата среда, което през традиционната LTE мрежа е възможно само със забавяне. Но бъдещи възможности се откривали далеч не само в областта на забавленията, каза Якобфойерборн. Така чрез AR очила например обучаеми в областта на сервизното обслужване биха могли при извършване на ремонтни дейности на място да използват полезна информация за инструментите и указания за извършване на ремонта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *