post

Таксиметровите шофьори в Лондон проучват възможността да заведат групов иск срещу технологичната компания, създала едноименното мобилно приложение Юбър (Uber), предаде Ройтерс.

“Скай нюз” съобщи, че цената на иска може да надхвърли 1 милиард лири (1,3 милиарда долара), като се позова на неназовани източници. Това се случва седмици, след като разрешителното на компанията да работи в британската столица бе временно подновено.

Асоциацията на лицензираните таксиметрови шофьори (LTDA) вероятно ще изложи като аргумент за завеждане на съдебно дело, че 25 000 водачи на традиционните черни таксита в Лондон са претърпели загуби на средна стойност 10 000 лири за поне 5 години заради Юбър. По този начин общият иск за обезщетение може да достигне 1,25 милиарда лири (1,64 милиарда долара), съобщава “Скай нюз”.

Според информацията на телевизията Асоциацията на лицензираните таксиметрови шофьори, която обединява 11 000 членове в Лондон, е привлякла юридическата компания Mishcon de Reya.

Юбър получи временен лиценз да работи в града миналия месец, след като регулаторът Транспорт фор Лондън (Transport for London) отказа да поднови разрешителното на компанията през септември миналата година заради недостатъци в подхода към съобщаване на сериозни криминални нарушения и при проверките на миналото на шофьорите.

Представител на Асоциацията на лицензираните таксиметрови шофьори каза пред Ройтерс, че проучването е на много ранен етап, за да се даде правна оценка дали има основание за завеждане на дело срещу Юбър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *