post

Хакерска група, за която се смята, че е свързана с кибератаката с вируса NotPetya, поиска 250 000 долара, за да отключи криптираните файлове, съобщава CNET. Вирусът, който е известен и с името GoldenEye, привлече вниманието в края на миналия месец с мащабната атака, за която се смята, че всъщност не е била с цел пари.

Според Motherboard, които първи съобщиха за новото искане на хакерите, то е опит да върне темата към откупите и да отклони вниманието от реалната цел на вируса. Хакерите са публикували кратко съобщения в “дълбокия интернет”, който е достъпен чрез Tor. В него те искат 100 биткойна и в замяна ще публикуват дигиталния ключ, който ще декриптира всички файлове, които са били засегнати от вируса.

Хакерите не посочват кой трябва да плати. Ако искат потребителите могат и сами да се организират и да платят всеки колкото може до сумата от 100 биткойна. Според анализаторите обаче, това е само опит да се накарат потребителите да обвиняват анонимни хакери за случилото се и да не търсят отговорност от техния поръчител.

Неофициалните мнения са, че истинската цел на NotPetya е била блокиране и унищожение на данни, а не пари. Затова и новото искане за пари е толкова широкообхватно и трудно изпълнимо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *