post

Изследователите на океана търсят нови начини да останат под морето за по-дълго време. Ограничени от размера на резервоара и човешката физиология, водолазите трябва периодично да излизат за въздух, понякога на всеки няколко минути. Но това може да се промени с първата подводна палатка, замислена като подводен “базов лагер”.

Проектиран и наскоро патентован от изследователя на National Geographic Майкъл Ломбарди и Уинслоу Бърлесън, доцент в Нюйоркския университет, надуваемият Ocean Space Habitat е преносима система за поддържане на живота за водолази, които искат да отидат по-дълбоко и да останат по-дълго във водата.

В своята надуваема „палатка“ няколко водолази по едно и също време могат да плуват, да говорят, да ядат, да обработват проби и дори да спят през процеса на декомпресия.

В случай на извънредна ситуация, “такъв подслон за рекомпресия във водата ще има много голяма перспектива”, отбелязват изследователите.

Използвайки средата на океанското пространство, водолазите могат да преместят преносимата, достъпна “палатка”, ако е необходимо. Това дава възможност за повече гмуркане на различни места.

Бърлесън отбелязва, че гмуркането с палатката „е като да превърнете кратка екскурзия в гората в екскурзия на къмпинг за уикенд. Тя ви позволява да направите повече от това, за което идвате, независимо дали сте фотограф или изследовател на корали”.

В момента Бърлесън и Ломбарди търсят партньори за нови експедиции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *