post

Тази събота (08.01.22) в рамките на годишната конференция за инвестиции InvestPRO, която бе гледана от над 8000 българи, гостува архитектът на валутния борд в България и съветник на пет президента – проф. Стив Ханке.

В рамките на разговора проф. Ханке прогнозира докога можем да очакваме висока инфлация и даде множество практични съвета на българите как можем да се предпазим от нея.

Ето някои от основните акценти и съвети, които сподели с българската аудитория проф. Ханке:

● Инфлацията в Европа ще бъде между 3 и 4% годишно поне в следващите 3 години (00:23:00)
● Въпреки по-високата инфлация в САЩ (6% до 2025) проф. Ханке очаква доларът да продължи да бъде по-силен от еврото поради продължаващите покупки на долари от европейските банки като част от количествените облекчения на ЕЦБ (00:32:00)
● Според проф. Ханке добра защита от обезценяване на спестяванията българинът може да постигне, ако раздели спестяванията си поравно между щатски долари и евро
● Увеличаващите се регулации в Европа ще бъдат негативни за дългосрочния растеж на БВП в еврозоната. Мнението му за ,,зелената сделка” е, че енергийната криза в момента е резултат от политическата некомпетентност на бюрократите в Брюксел (00:38:00)
● Проф. Ханке сподели и три свои аргумента против приемането на еврото (00:41:00).
Според него въвеждането на еврото ще премахне паричния суверенитет на България, ще мотивира политиците към повече държавни харчове чрез увеличаване на външния дълг и би било дългосрочно негативно за справянето с корупцията в България (00:43:50)
● Инвестиции в суровини като суров петрол, газ, ванадий, литий, графит биха били добра възможност за доходност на инвеститорите по време на инфлация и преход към зелена икономика (01:03:00)
● Според проф. Ханке инвестицията в имот, дори и с ипотека, все още би била добра застраховка от инфлацията (01:05:00)
● ,,Криптовалутите и bitcoin не са застраховка срещу инфлацията. Те са спекулация. Стойте настрана от крипто казиното” (00:49:00)
● ,,Стойте настрана и от акции на американски технологични компании, които още нямат печалба. Стойността и цената им ще се понижат с повишаването на лихвените проценти” (01:09:00)
● ,,Златото ще продължи да се покачва в дългосрочен план.” (01:12:00)
● Проф. Ханке не пропусна да даде съвет на новото правителство да не увеличава дълга на България, да проявява стриктна фискална дисциплина и да не задушава частния сектор в страната, конкурирайки се с него чрез повече правителствени харчове (01:13:00)

Цялото интервю на проф. Стив Ханке може да гледате свободно във Facebook на следния линк https://fb.watch/arPF6NLX5j/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *