post

Intel Corporation, imec и пет белгийски университета откриха официално Flanders ExaScience Lab в изследователските съоръжения на imec в Льовен, Белгия.

Лабораторията ще разработва софтуер, който ще работи върху бъдещи Intel-базирани exascale компютърни системи, които ще предоставят 1000 пъти по-висока производителност спрямо днешните най-бързи суперкомпютри, като за тази цел използват до 1 милион ядра и 1 милиард процеса.

ExaScience Lab ще бъде най-новият член в европейската изследователска мрежа на Intel – Intel Labs Europe, която се състои от 21 лаборатории с над 900 професионалисти в областта на проучванията и разработките (R&D).

Върховите постижения при exascale изчисленията на практика означават възможност да се симулират много сложни системи, като например човешкото тяло, или климатът на Земята, които днес е невъзможно да бъдат възпроизведени с достатъчно висока точност.

Резултатът – ако компютърната индустрия успее, това може да означава намиране на лечение за болести или по-добро прогнозиране на природни бедствия.

Flanders ExaScience Lab ще се концентрира върху разработването на научни приложения, като започне със симулации и прогнозиране на „космическото време” и електромагнитната активност в пространството около атмосферата на Земята.

Соларните изригвания – огромни експлозии в атмосферата на Слънцето, могат да причинят преки щети на Земята, като например върху електрическите мрежи, тръбопроводните системи и качеството на безжичната комуникация. Нужна е exascale компютърна изчислителна мощност, за да се прогнозира с точност и да се разбере в детайли ефектът им. Избран заради изключително сложното му естество, резултатите от работата на софтуера се очаква да бъдат използвани и употребата им да бъде разширена и за решаване на много други проблеми.

Създаването на exascale компютри с използването на днешните технологични и дизайнерски методологии, би означавало, че системите ще станат изключително горещи и ще изискват една електроцентрала, която да ги захранва, за да работят.

Изграждането на система с милиони ядра, които да работят заедно за дълъг период от време, също е предизвикателство. Следователно ще са нужни изцяло нови компютърни методи и софтуер за програмиране, които да направят приемливи нивата на консумираната енергия и неизправностите на системата.

Енергията и благонадеждността ще бъдат ключови предизвикателства, които трябва да бъдат разбрани, за да превърнат представата за exascale изчисления в реалност.

„Дългогодишните и ползотворни взаимоотношения на Intel с imec беше ключова в разработването на тази уникална възможност”, каза Стивън Павловски, Intel Senior Fellow и управляващ директор на Intel Central Architecture and Planning. „Ние много се вълнуваме, че започваме това новаторско сътрудничество във Фландрия, като съберем в едно научните познания в областта на космическото прогнозиране, компютърните симулации, благонадеждност и визуализация и моделирането на производителността.”

Flanders ExaScience Lab събира в едно уникално изследователско сътрудничество всички фламандски университети – University of Antwerp, Ghent University, Hasselt University, Katholieke Universiteit Leuven, Vrije Universiteit Brussel, imec и водеща световна компания в сектора на полупроводниците.

Flanders ExaScience Lab започва да функционира с десетки изследователи и ще се увеличи с още 12 до 2012 г. Лабораторията ще се намира в imec и ще бъде подпомагана от фламандската правителствена Агенция за иновации в областта на науката и технологиите (IWT).

„Ние много се вълнуваме от това уникално сътрудничество с Intel и петте фламандски университета тук в imec”, каза Люк Ван Ден Хове, президент и главен изпълнителен директор на imec. „Убеден съм, че споделяйки знания и опит, Flanders ExaScience Lab ще предостави ценни софтуерни решения за бъдещите exascale компютри на Intel. Бих искал да изразя своите благодарности на правителството на Фландрия, Асоциацията за инвестиции и търговия и IWT, че подкрепят тази лаборатория и с нетърпение очаквам развитието на това дългосрочно стратегическо партньорство.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *