post

Движението с индивидуално електрическо превозно средство (т.нар. електрическа тротинетка) в паркове, градини, площади, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци и тротоари на територията на Столична община е позволено само с бутане до 4 км./час. Това гласи нов текст към чл. 24 в Раздел V „Движение на велосипедисти“ на Глава втора „Движение на пътни превозни средства“ на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. Предстои промените да бъдат гласувани в Столичния общински съвет.

Със същите промени се забранява и управлението на електрически тротинетки по улиците, пресичащи успоредно пешеходната зона в участъка от бул. „Витоша“ между ул. „Алабин“ и бул. „Патриарх Евтимий“. С новия текст се регламентира също, че водачът на индивидуално електрическо превозно средство не може да развива скорост, по-висока от 25 км/час на територията на София.

От Столичния общински съвет освен това задължават собствениците и операторите, които предоставят електрически тротинетки под наем, да ограничават софтуерно скоростта им, съобразно максимално допустимите скорости в наредбата.

“Тези промени имат за цел повишаване на безопасността и затова искаме да напомним, че електрическите тротинетките са несравнимо по-безопасни от автомобилите и сериозните инциденти с тях са единици, докато колите причиняват смъртта на 700 – 800 човека годишно и трайно увреждат хиляди. Същевременно над 80% от водачите на тротинетки сме слезли от коли (това показват наши проучвания) – направили сме пътищата по-безопасни и задръстванията за останалите шофьори – по-малки. Същите позитиви има и използването на велосипеди. Затова и всякакви ограничения на тротинетките трябва да се правят успоредно с предоставянето на алтернативи и с развитие на велоинфраструктурата” – коментираха по този повод от Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ).

Според организацията, ограничаването на карането през парковете ще принуди водачите на тротинетки да се върнат към колите, което ще бъде истинския риск за повишаване на инцидентите и на по-сериозните катастрофи. Друг вариант е да минават по булевардите около парковете с тротинетките си, което със сигурност също ще увеличи рисковете. Причината е, че парковете имат важна роля за свързване на кварталите и мнозина ги използват, за да се придвижват екологично и безопасно всеки ден с тротинетката си до работното място.

С промените в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община се забранява и паркирането на индивидуални електрически превозни средства в паркове, градини, площади, детски и спортни площадки, зелени площи, площи, предназначени само за пешеходци, тротоари, както и на входовете към метростанции или сгради, спирки на наземния транспорт, пътеки за преминаване и пред рампи за достъп на хора с увреждания на територията на Столична община, освен в техните периферии и местата, определени със заповед на кмета на Столична община.

В тази връзка се налага на собствениците на споделени електрически тротинетки да обозначат тези места като „Зони с невъзможност за заключване“, които са забранени за паркиране. Те ще трябва също и да указват на потребителите в своите мобилни приложения допустимите за паркиране места, както и да използват софтуерна технология за предотвратяване на паркирането на индивидуални електрически превозни средства извън определените места за паркиране, на база на възможностите на достъпните GPS технологии.

От собствениците и операторите на индивидуално електрическо превозно средство се изисква също и да информират потребителите в своите мобилни приложения, че не се препоръчва управлението на индивидуално електрическо превозно средство под въздействието на алкохол и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Те се задължават също и да премахват неправилно паркираните индивидуални електрически превозни средства не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни след констатиране на нарушението и уведомяване на собственика, респ. оператора, в периода от 08.00 ч. до 18.00 часа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *