post

 

Когато става дума за отоплението на едно помещение, сграда, дом или офис, за много хора в градски условия, най-добрия вариант са климатиците. В повечето домове фигурират стенните климатици, тъй като те са подходящи за по-малко пространство, но не са и рядкост колонните климатици и в този текст ще обсъдим защо да изберем едното или другото.

Какво вършат двете и за какво са предназначени

Още от самото начало може да се направи основно разграничение между двата вида – единият се монтира високо на стената, другия стъпва на земята, но се издига високо по стената. И двата имат външни тела, но имат различен капацитет на мощност и ефективност при затоплянето и разпределянето на въздуха в помещението.

За какво се ползва стенен климатик

Стенните климатици се ползват най-вече за охлаждането и затоплянето на малки пространства. Тяхното място в стаята и височината, от която работят ги прави невероятно добри при охлаждането на помещението, но не чак толкова добър избор при нуждата от затопляне.

Поради конвекцията, високата позиция на климатика прави затоплянето на по-долните слоеве на въздушната маса в една стая, доста трудна работа. За това и много хора се чувстват сякаш краката им изстиват макар климатика да е пуснат.

Един стенен климатик е идеален за домашни и офис условия, тъй като може много добре да промени температура в едно малко пространство, но когато стане дума за по-големи такива, или трябват повече от един, или вече отиваме към индустриални или колонни климатици.

Каква е ползата на един колонен климатик

Колонните климатици се наричат така поради тяхната висока и тясна форма. Те са предназначени за ползване в големи, отворени пространства, тъй като изключително добре могат да разпределят затоплената или изстудена въздушна маса.

Този вид климатици се славят с тяхната мощност и ефективност, като консумацията на един подобен климатик е от клас А до А+. Въпреки техните размери, един колонен климатик може много добре да се впише там къде друг не би могъл, например на остъклена стена със съвсем малко пространство без стъкла.

Другото голямо предимство, е че са сравнително безшумни и не изискват кои знае колко поддръжка. Един малък недостатък в това отношение, е че имат колектор за конденз, които трябва да бъде изпразван на всеки 3-4 часа, за да работи климатика оптимално

В противен случаи, нивото на влага в помещението ще започне постепенно да се повишава и ще се чувствате сякаш се намирате в джунглата, особено ако е лято.

Ако искате да се сдобиете с ефикасен, мощен и изключително стилен колонен климатик, вие препоръчваме да го направите с помощта на Eclima.bg.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *