post

 

Европейското първенство по футбол и Олимпиадата през 2020 г. бяха едни от най-необичайните в историята досега. Те се проведоха с цяла година закъснение заради пандемията от Covid-19, при засилени мерки за безопасност и още по-силни емоции. Олимпийските игри бяха първите без зрители, докато Евро 2020 беше с разредено присъствие по трибуните. Много други неща бяха странни и необичайни по време на двата значими спортни форума.

Но какво научихме за спорта по време на пандемия? Ето някои важни изводи, споделени от bethap.com.

Европейското първенство по футбол

Този турнир се проведе не през 2020 г., а през 2021 г. Той беше различен с това, че мачовете се изиграха при ограничение на броя хора по трибуните и мерките за влизане в стадионите бяха сериозни. Много от организаторите на Евро 2020, което се проведе в общо 11 държави, изискваха за влизане PCR или антигенни тестове или сертификати за ваксинации.

Според мнозина експерти, пандемията повлия също и на формата на играчите, които не практикуваха футбол така усилено през изминала година и чиито тренировки бяха нарушени. Голяма част от футболистите бяха преболедували коронавируса, което също се отрази на начина, по който играят, заради появилите се усложнения.

Олимпийските игри

Състезанията в Токио може би се проведоха с една идея по-голямо спокойствие, след като Евро 2020 дойде като доказателство, че големи турнири все пак са възможни. Олимпийските игри приключиха, но Параолимпийските все още не са и те ще се развиват на фона на увеличаващи се бройки заразени заради новия Делта вариант на вируса.

Неслучайно голяма част от жителите на Япония протестираха преди започването на Игрите в края на месец юли, тъй като имаше сериозни опасения, че това ще доведе до ръст на новозаразените. Всъщност, тези опасения не бяха безпочвени, тъй като в Англия и Шотландия например наистина бе регистрирано увеличение на хората, заболели от Covid-19, след като преди това са присъствали на футболни мачове.

Така или иначе и първата част от Игрите премина при спазването на всички хигиенни изисквания на здравните власти, така че да се минимизира риска от нова вълна на коронавируса.

Предстои да видим как ще се развият и Параолимпийските игри, които също се провеждат в Токио сред стотици и хиляди посетители.

Големите промени

Много големи спортни събития и първенства бяха отложени през последните месеци, а множество играчи преминаха през болестта с тежки усложнения, които се отразиха на формата им. Редица фенове видяха как любимите им състезатели не са в кондицията, в която са свикнали да ги виждат.

Освен това, както вече казахме, на всички спортни събития посещенията бяха или изцяло забранени, или с намален капацитет. На практика, малцина са феновете, които успяха да гледат на живо най-вълнуващите турнири от появата на пандемията насам.

Ето защо почти всички свикнаха да гледат събитията основно у дома си, което пък беше в полза на телевизиите и услугите за стрийминг, които сближават феновете с трибуните и им помагат да се наслаждават на любимите си игри.

Друг любопитен факт е, че дългите престои у дома стимулираха хората да се възползват от възможността за спортни залози онлайн, така че да се чувстват още по-свързани със спортовете, които следят.

Какво ни очаква в бъдеще?

Въпреки усилията за ваксинация на населението по света и предприеманите от отделните правителства мерки, пандемията не изглежда да е към края си. А новият щам на име Делта усложнява ситуацията и създава още по-голямо усещане за несигурност.

Никой от нас не знае кога човечеството ще се пребори с коронавируса и кога ще се върнем към нормалния начин на живот. Дори след края на пандемията обаче много неща ще останат променени и навярно спортът ще бъде едно от тях.

Изминалите близо две години бяха интересни, тежки и нетипични по отношение на спорта и спортните турнири, но без съмнение получихме и някои ценни уроци след всичко, което се случи до момента. След края на тазгодишните състезания, запалянковците и спортистите ще гледат напред към следващите първенства по футбол и олимпийски игри.

Какви ще бъдат те? Предстои да видим.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *