post

За разлика от 80-те и 90-те години, днешните деца и младежи са запленени от вуртуалния свят. Седейки в стаите си в на пръв поглед безопасна среда, те прекарват много време пред мобилните устройства без почти никаква регулация на съдържанието.

Във Великобритания например 90% от 13-24-годишните и 75% от 13-34-годишните са пристрастени към Snapchat. Според статия в “Гардиън”, приложението се е превърналo в неотменна част от ежедневието на младите хора.

Този тип приложения обаче са специално разработени с цел да предизвикат пристрастяване. Функцията “Snapstreak” на Snapchat например оценява потребителите на основа на броя последователни дни, през които те споделят снимка с всеки от своите контакти.

В добавка в Snapchat се използват т.нар. изчезващи съобщения, които възпрепятстват родителите да проверят какво точно е било разглеждано или публикувано от техните деца.

В същото време, много мобилни приложения по подразбиране споделят местоположението на потребителя с други хора. Тийнейджърите и децата може дори да не осъзнават, че техните данни за местоположението се споделят в реално време през целия ден.

Влиянието на социалните медии върху психичното здраве на подрастваите също е обезпокоително. Според последното проучване на Центъра за контрол на заболяванията, 42% от гимназистите, които са били анкетирани, са изпитвали продължително чувство на тъга през последната година, а 22% от тях са сериозно размишлявали за самоубийство.

Здравните експерти са все по-склонни да се съгласяват с негативните хронични последици за здравето от използването на социалните медии. Изследванията показват, че при юношите, които прекарват повече от три часа на ден в социалните медии, рискът от депресия и тревожност е двойно по-голям.

Точно затова е необходимо публично регулиране. “Подобно на политиките за тютюна, алкохола или хазарта, и тази политика може да гарантира, че когато частните компании продават продукт с потенциално отрицателно въздействие върху здравето, те го правят по начин, който следва определени насоки и защитава уязвимите потребители от пълно излагане на риск” – пише още в статията на “Гардиън”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *