post

Oсемдесет милиона европейци никога не са използвали интернет, само 37 процента от активната работна сила в Европа имат основни цифрови умения, каза еврокомисарят Мария Габриел на лекция във Висшето училище по телекомуникации и пощи в София, цитирана от БТА.

След 2020 г. около 90% от работните места ще изискват такива основни цифрови умения и знания. 40% от фирмите в Европа споделят колко трудно им е да намерят кадри, днес в Европа липсват 300 хиляди IT специалисти, а до 2020 г. те ще бъдат 500 хиляди, посочи Габриел.

Еврокомисарят подчерта, че водещ приоритет за нея са цифровите умения и знания, защото, ако обществото е подготвено, то ще има знания за опазване на личните данни, киберхигиена, ще отсява първоизточника на информация, за да прави информиран избор. По думите й идеята е не всички да станат тесни IT специалисти, а максимален брой хора да придобият основни цифрови умения .

 

Тя припомни инициативата за пилотен проект “Цифрови възможности”, обявена преди седмица, която предоставя възможност за трансграничен стаж с продължителност между 4 и 5 месеца за студенти и току-що завършили. Желанието на Габриел е за следващия програмен период инициативата да стане постоянна за всички държави членки.

Българският еврокомисар информира, че през януари ще бъде представен нов план за действие за цифровите технологии в образованието, в който приоритет ще са преподавателите и интернет връзката в университетите и училищата. Предстои сформирането на експертна група за фалшивите новини, която да даде определение на понятието и да се предложи общ подход за справяне с проблема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *