post

Силно земетресение с магнитуд 7,4 разтърси Тайван вчера. Това е най-силният трус в региона от 1999 г. насам, който предизвика значителни щети по местната инфраструктура и принуди водещите производители на чипове TSMC и UMC да преустановят работата си и да евакуират персонала.

Природното бедствие е особено тревожно за полупроводниковата индустрия, която е зависима от доставките на чипове от Тайван. Предприятията на TSMC в Синджу, Северозападен Тайван, са преустановили работа, като някои източници съобщават и за повреди на силициеви пластини в процеса на обработка.

Самата компания заявява, че е успяла да евакуира персонала си предварително и че в резултат на земетресението няма пострадали служители. Степента на въздействие на земетресението върху дейността обаче все още не е оценена.

Строителните работи на местата, където се изграждат новите производствени мощности на компанията, също са преустановени. Служителите вече започнаха да се връщат на работните си места, въпреки че експертите по сеизмологична дейност предупреждават, че през следващите няколко дни в района може да има повторни трусове.

В случая със съоръженията на TSMC в южната част на острова се очаква ефектът от земетресението да бъде по-слабо изразен. Усъвършенстваните 3nm и 5nm производствени мощности на компанията сега са съсредоточени именно в южен Тайван, далеч от епицентъра на земетресението, така че интересите на основните клиенти на компанията едва ли ще бъдат сериозно засегнати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *