post

OPPO представи новата си серия смартфони Find X5, която се състои от две почти идентични модела – Find X5 и Find X5 Pro. Двете устройства могат да се похвалят с чипсет Snapdragon 8 Gen 1 и първия NPU модул за изображения на компанията – MariSilicon X.

Що се отнася до дизайна, трябва да кажем, че двата телефона от серия Find X5 много приличат на своите предшественици от серия Find X3. Те идват с безшевен дизайн на керамичния заден панел, но камерата, която се слива с него, вече носи марката Hasselblad.

Топ моделът в серията, OPPO Find X5 Pro, идва с 6.7 инчов AMOLED дисплей с WQHD+ резолюция и поддръжка на 120Hz честота на опресняване. За него компанията казва, че покрива на 100% цветовата гама P3 и показвайки над 1 милиард цвята, като разполага с калибриране, повече яркост и цели 8192 нива на затъмняване за да се избегне натоварване на очите.

Както вече посочихме, устройството идва със собствения NPU MariSilicon X, който OPPO показа на INNO DAY 2021. Компанията акцентира върху камерата на OPPO Find X5 Pro, а новият MariSilicon X NPU е тук, за да позволи на смартфона да възложи цялата работа по обработката на изображенията на 6 nm чип. AI алгоритъм за намаляване на шума се грижи за перфектното качество на нощните снимки и клипове.

Всъщност Find X5 Pro разполага с два 50 мегапикселови Sony IMX766 – широк и ултраширок, като основният предлага 5-осов OIS за по-добра стабилизация. OPPO е работила със Sony по персонализирането на сензора IMX709 за предната камера, така че да подобри текстурата и възпроизвеждането на снимките дори и при неблагоприятни светлинни условия. От друга страна за калибрирането на естествени цветове се е погрижила Hasselblad.

Що се отнася до OPPO Find X5, той идва с почти същите характеристики и компоненти. Разликата между двете устройства се крие само в големината на дисплея и наличните цветови опции.

И двата смартфона от серията Find X5 се захранват от батерия с капацитет 5000 mAh и поддръжка на 80W бързо кабелно зареждане. За Find X5 Pro е налично 50W безкабелно зареждане, докато за виниловия модел то е 30W.

За софтуерната страна и при,двата смартфона се грижи ColorOS 12.1, базирана на Android 12, която идва с множество подобрения и нови функции. За съжаление все още не са известни подробности за цените и наличностите на новата серия Find X5. Очаква се OPPO да ги обяви на по-късна дата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *