post

Съветникът по икономическите въпроси на Белия дом Лари Къдлоу каза снощи, че администрацията на президента Доналд Тръмп иска да прекрати субсидиите за електромобили и източници на възобновяема енергия, предаде Ройтерс.

Попитан какви са плановете, след като Дженерал мотърс (General Motors) обяви закриване на заводи в САЩ и съкращения миналата седмица, Къдлоу обърна внимание на данъчните субсидии на стойност 2500 – 7500 долара за потребителите, които си купуват електромобили, включително от Дженерал мотърс.

Като част от политиката ни искаме да сложим край на всички тези субсидии, каза Къдлоу.

И между другото, останалите субсидии, въведени по времето на администрацията на Обама, ги приключваме – за възобновяемите източници и така нататък, допълни той. По думите му субсидиите ще бъдат прекратени в близко бъдеще.

Данъчните субсидии са ограничени от Конгреса до 200 000 автомобила на автомобилопроизводилет, след което субсидиите отпадат. Дженерал мотърс очаква да достигне тавана в края на годината, което според сегашния закон означава, че схемата за данъчните субсидии на компанията ще приключи през 2020 година. Тесла (Tesla) обяви през юли, че е достигнала тавана. Други автомобилопроизводители може и да не достигнат лимита и след няколко години.

Експерти отбелязват, че Белият дом не може да промени схемата едностранно. Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да прекрати субсидиите на Дженерал мотърс заради решението на компанията да закрие заводи.

Къдлоу даде ясно да се разбере, че промените в схемите за субсидиите няма да засегнат само Дженерал мотърс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *