post

Повече от 20 древни структури, някои от които датират от бронзовата епоха, са били открити из цяла Ирландия, след като Google Earth е актуализирала своите сателитни изображения със снимки, направени по време на засушаването през миналото лято, съобщава на своя сайт „Таймс”, цитиран от агенция Кросс.

Антъни Мърфи, автор, който е посветил две десетилетия на проучвания и публикации за мегалитни паметници в долината на Бойн, казва, че сателитите на Google са заснели исторически паметници, за които археолозите и изследователите преди не са подозирали, че съществуват. “Част от изображенията в Google Maps дават сведения за паметници, около 50% от които не са били документирани по-рано, затова не знаехме, че те съществуват”, казва Мърфи.

Редица древни структури са били открити след двумесечния период на засушаване, благодарение на изображенията, направени с помощта на дронове. Различните количества влага в почвата, под която са заровени обектите, се проявяват в растежа на растенията на повърхността.

Сред откритията са неолитни укрепителни съоръжения, т,н. хендж – праисторически землени съоръжения с камъни в кръгла или овална форма, подобни на тези в Нюграндж, които са в Списъка на световното наследство на ЮНЕСК. Съоръжението, за което се смята че има диаметър от 200 м, вероятно е построено преди повече от 500 години след Нюграндж, който датира от 3000 г. пр. н. е. “Сега, когато времето е обичайното, те отново са скрити”, казва Мърфи. “В Нюграндж, преди реколтата да бъде събрана през август, те вече не бяха видими, поради дъжда и времето, все едно тези паметници отдавна са изчезнали.”

Г-н Мърфи вярва, че тези открития са само върха на айсберга и има много други, за които обществеността не знае. “След толкова стотици години на земеделска работа на повърхността на тази планета, е вероятно това, което сме виждали досега, да е само част от това, което съществува”, каза Мърфи. “Тези площи бяха обработени и това позволи по време на сушата паметниците да бъдат забелязани, тъй като те задържат влагата по-добре от самата почва.” Той добавя: “Тези структури са много по-лесно различими на площи със зърнени култури, като ечемик и пшеница, отколкото на затревени терени, и затова мисля, че това наистина е само върхът на айсберга.”

Google Earth няма за цел да „улови” именно тези паметници, но заявява, че постоянно се опитва да подобрява услугите си за потребителите, като редовно актуализира изображенията. „Създадохме Google Earth, за да вдъхновим любопитните умове да изследват, да се учат и всички да се грижим за нашата огромна и крехка планета. Доволни сме, че археолозите в Ирландия са намерили това приложение с тези изображения за полезно”, казва техен говорител.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *