post

Нов проектозакон в Русия цели да ограничи пътуванията на местните ИТ специалисти в чужбина, както и работата им за чуждестранни компании. Той се отнася както за работещите специалисти, така и за обучаващите се в технологични специалности.

Документът е разработен от руския бизнесмен Евгений Пригожин и се нарича „За мерките за допълнителен контрол върху движението и наемането на ИТ специалисти”. Според него при пътуване в чужбина с цел работа, ИТ специалистът е длъжен да предостави разрешение за излизане, издадено от Федералната служба за сигурност. За неспазване на изискванията законът предвижда глоба в размер на 100 хиляди рубли.

Министерството на цифровото развитие и Комисията по информационна политика вече се обявиха против подобна инициатива. Според ведомствата забраната за пътуване на ИТ специалисти в чужбина може да доведе до увеличаване на отлива на специалисти в тази сфера и да има разрушителен ефект върху индустрията.

Предложителите на проекта обаче са категорични, че в настоящата ситуация масовото напускане на ИТ специалисти може да повлияе негативно на киберсигурността на държавните системи, мрежи и програми. Според тях съществувва и риск заминаващите в чужбина руски ИТ специалисти да попаднат в „екстремистки организации”, както и в държавни служби в страни, определени като неприятелски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *