post

Амбициозен план за развитие на научните изследвания и иновациите анонсира руското правителство преди дни, съобщава Комерсант. Планът влкючва инвестирането през следващите десетилетия на 10 млрд. рубли в перспективни технологични сегменти, сред които най-голямо впечатление направи разработването на система за телепортация.

Изданието не уточнява дали става въпрос за телепортация на твърди обекти, или примерно на фотони – нещо, което вече е постигано от учени в други страни по света. Програмата, която се нарича Национална технологична инициатива и е създадена от Агенцията за стратегически инициативи на Русия.

Тя предвижда още до 2025 г. даа бъде разработен руски пълноценен език за програмиране, да бъдат наложени мобилните мрежи от пето поколение (5G), както и интелигентни системи за управление на градовете и за автономен транспорт. Между 2025 г. и 2035 г. пък в рамките на инициативата трябва да бъдат създадени квантови компютри, неврологичен интерфейс и технологията за телепортация. Също до тогава се предвижда да бъдат разработени и нови типове “природоподобни” инструменти за пренос на данни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *