post

Съдът в Москва призна американската компания Meta за екстремистка организация и забрани социалните мрежи Facebook и Instagram на територията на Русия. Забраната обаче не се отнася до приложението за съобщения WhatsApp, което също е собственост на Meta.

Припомняме, че на 11 март американската компания временно разреши в социалните мрежи да се публикуват призиви към насилие, заплахи и обиди по адрес на руските военнослужещи в знак на протест срещу инвазията в Украйна. Тогава Генералната прокуратура поиска от съда да признае Meta за екстремистка организация и да забрани дейността й в Русия.

По-рано този месец Русия забрани ползването на Facebook в цялата страна. Това действие беше предприето в отговор за забраната на държавните руски медии да публикуват съдържание на платформите на Meta.

Подобни забрани имаше и за други социални мрежи. Според някои източници обаче WhatsApp може да избегне тази участ, защото се възприема по-скоро като средство за общуване между хората, отколкото като платформа за публикуване на информация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *