post

Министерството на вътрешните работи на Руската федерация обяви за издирване Дмитрий Глуховски – писател, журналист и автор на фантастичния роман “Метро 2033”. Той попада в електронната база на ведомството след като е обвинен в разпространение на фалшива информация за военната намеса на Москва в Украйна.

След 24 февруари писателят публикува няколко пъти антивоенни публикации в Instagram, а също така за загубите на руската армия и убийствата на цивилни в Украйна. Освен това преди Деня на победата 9 Май изданието “Холод” публикува колона с негови разсъждения за празника в контекста на войната.

В момента 43-годишният писател се намира извън страната. Според неофициална информация той има и израелско гражданство, както и право на пребиваване в Германия и Испания. “Готов съм да повторя всичко казано там: “Спрете войната! Признайте, че това е война срещу цяла държава и я спрете!” – написа днес той в Telegram.

Глуховски е първата популярна личност от областта на културата, включена в списъка с издирвани лица. Той е обвинен в дискредитиране на руските въоръжени сили по силата на нов закон, приет дни, след като Русия изпрати войски в Украйна на 24 февруари.

Дмитрий Глуховски е руски писател на научна фантастика, журналист, телевизионен репортер, автор на бестселъра “Метро 2033”, преведен на 37 езика. Глуховски е автор и на книгите „Здрач“, „Метро 2034“, „Приказки за родината“, „Бъдеще“, „Текст“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *