post

Президентът Румен Радев връчи наградата за специален принос към индустрията на високите технологии в конкурса “Наградите на БАИТ” за 2017 година. Наградата получи програмистът – предприемач Светлин Наков, доктор по компютърни науки, специалист в криптирането, създател на Националната академия по разработка на софтуери и носител на наградата “Джон Атанасов”, съобщи БТА.

За мен е чест да бъда сред членовете на БАИТ в такъв тържествен момент и да взема лично участие в награждаването на участниците в конкурса, каза Румен Радев. Времето, в което гледахме на програмирането като на странно занимание за странни хора, отдавна вече е в историята. Това е най-бързо развиващият се сектор в нашата икономика и то с много смели крачки, и с най-голяма принадена стойност, каза Радев.

Този сектор вече е навсякъде около нас, ние не може да говорим за модернизиране на България без този сектор, подчерта той. Без информационни технологии и комуникации няма бъдеще и аз много се радвам, че благодарение на хора като вас, България постига големи успехи, обяви Радев.

 

Ние имаме своите традиции и своя огромен потенциал, имаме нещо много ценно – таланта на българската нация, нейната упоритост в една изключително лимитирана ресурсна среда, посочи президентът. Това създаде конкурентоспособен продукт на световната сцена. Най-важното е, че давате пример на младите хора, каза Радев като се обърна към Светлин Наков. Вие сте поели една просветителска мисия да работите за формиране на съзнание и отговорност сред младите хора, залагате алгоритми на поведение и ценности в обществото, посочи президентът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *