post

Антропоморфният робот Skybot F-850, доставен на космодрума Байконур, през август ще отиде на МКС, съобщи ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин на страницата си в Twitter.

Роботът ще се присъедини към руския екипаж на Международната космическа станция, където ще продължат тестовете на “антропоморфната космическа система”.

Хуманоидният робот Skybot F-850 (бивш “Федор”) е създаден от Android Technics и Advanced Research Foundation за Министерството на извънредните ситуации. Демонстрационен модел на робот проект “Спасител” е направен през 2016 година. Първоначално той е бил известен под условното име Avatar, но след това е получил собствено име – FEDOR (Окончателно експериментално демонстрационно обектно изследване – “Окончателен експериментален демонстрационен обект на изследване”). През 2018 г. беше създадена изложбата на Федор за VDNH.

Според плановете роботът ще остане в орбита за седмица и половина, след това ще се върне на Земята. В бъдеще Skybot F-850 ще отиде на Луната. Такива полети ще се извършват преди полета на човека към естествения спътник на Земята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *