post

Microsoft Research е разработила технологията GlassHands, която позволява да се управлява мобилното устройство чрез прекарване на пръст по повърхност или във въздуха. Потребителят няма нужда от друго допълнително оборудване – достатъчно е да използва обикновени слънчеви очила.

Движенията на ръката се регистрират от фронталната камера на смартфона или таблета – тя следи отражението в очилата. Благодарение на това областта на разпознаване става значително по-широка, отколкото ако потребителят просто използва камерата на мобилното устройство.

glass 2

Засега тази технология е само концепция и се разработва в няколко варианта. Тя може да се окаже полезна при работа с карти или чертежи. Досега подобна функционалност беше възможна само при използване на допълнителни устройства или големи сензорни екрани.

Системата може да се окаже подходяща и ако управлението на смартфона с пръсти е неудобно – например, ако човекът кара ски. В такива ситуации е много по-лесно да се манипулира с мобилното устройство с помощта на жестове във въздуха.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *