post

Въпрос на време е, сред нас да започнат да се появяват все повече хора, разчитащи на новите технологии за справяне с техните проблеми и недъзи. Развитието на науката и на материалите в последните години може да улесни много живота на тези, притежаващи различни малформации, ампутирани крайници и т.н.

Благодарение на бионичните протези, изкуствени крайници могат да се задвижват само със силата на мисълта, а според редица учени в това е бъдещето. И макар че първите подобни екземпляри са много скъпи – в Литва живее първият човек с подобен крайник. Цената от 92 000 евро е покрита на 80% от местната здравна каса, а Мартинас Гирулис вече движи новия си крайник.

Роденият с малформации на ръцете е първият, който смени ръката си с изкуствена, н контролирана от мозъка. Преди ръката му да бъде ампутирана, неговите нерви са трансплантирани на нивото на рамото. Лекарите са имали много работа и около оформянето на мускулите, но въпреки че в момента младият мъж обяснява, че контролът на бионичната ръка е изкючително труден, той все пак може да държи чаша с вода, да се храни с помощта на ръката си и да извършва други елементарни действия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *