post

Ръст в доверието и оптимизъм за бъдещето на криптопазара е водещата тенденция при криптоинвеститорите у нас към началото на годината. Все повече потребители придобиват цифрови активи като мярка за защита от инфлацията.

Това сочат данни от проучване на водещата глобална блокчейн екосистема и най-голямата борса за цифрови активи в света Binance за нагласите на българските потребители на платформата. В рамките на него участие взеха над 1900 респонденти, а целта на компанията бе да разбере по-добре мотивите на потребителите си за използване на дигитални активи.

Потребителите на Binance у нас демонстрират оптимизъм за бъдещето на криптопазара, като 88% от анкетираните отбелязват сигурност в посоката на развитие на пазара с дигитални активи. Що се отнася до нивото на доверие в дългосрочната стабилност на криптовалутите, в сравнение с традиционните, 65% от потребителите чувстват по-голяма сигурност при крипто и насочват инвестициите си именно там. Мнозинството от участниците изразяват увереност в посоката на развитие на Биткойн, като 77% от тях сочат BTC Халвинга като катализатор за потенциално увеличение стойността на актива.

Над 30% от тях отбелязват себе си като HODLers и планират дългосрочна търговия с криптовалути, а за 24% от тях притежанието на такъв актив е ефективна мярка за защита от инфлацията. От Binance отчитат ръст и при използването на крипто за извършване на онлайн или физически покупки, като днес над 7% от потребителите се разплащат с цифрови активи.

,,Изминалата годината беше трудна за крипто индустрията. Пазарът редуваше въздходи и падения, но от началото на тази година определено виждаме много повече оптимизъм. Българите все повече разбират фундамента на дигиталните активи и техните конкурентни предимства и започват да се октрехват и към активи отвъд Биткойн.”, коментира Веселин Георгиев, Country Manager на Binance за България.

Мнозинството от анкетираните е в криптопространството между 1 и 5 години (63%), а 16% от тях търгуват с дигитални активи над 5 години. Новите потребители съставляват над 10%, което отразява значителен приток на нови участници. Основната валута, в която инвестират, е Биткойн (20%), но са оптимистично настроени и към други крипто асети – 18% от потребителите притежават други L1 алткойни, а 14.7% влагат основно в Етериум. L2 алткойните са интерес за близо 11% от анкетираните, а за 15.7% – други алткойни.

Интересът към криптовалути за мнозина е провокиран от потенциала за висока възвръщаемост на вложенията (22.5%), а за 18% това е финансовата независимост и децентрализацията. На трето място потребителите отбелязват бързината и рентабилността на трансакциите, следвани от прозрачността и сигурността.

Други основни изводи от проведеното проучване:

  • Значителна част от българската общност са активни търговци – 67%. При разбивката на тази група 26.5% от респондентите се занимават с месечна търговия, 25.5% извършват седмични сделки, а 15% са ежедневни търговци.
  • 30% от анкетираните планират да държат своите Биткойни между 5-10 години, а едва 5.4% – до Халвинга. 8% от тях не биха продали своя BTC.
  • Увеличаване стойността на Биткойн след Халвинга се предвижда от 77% от потребителите, а за 14% от тях резултатът би бил само номинални движения.
  • Почти половината потребители (45%) са разпределили <10% от общите си средства в криптовалути, а 15.2% – >50%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *