post

Производството на iPhone 14 се е оскъпило с 20% спрямо това на iPhone 13, твърди Nikkei Asia. Така то достига най-високото си ниво за всички времена.

Производството на iPhone 14 Pro Max струва 501 долара, което представлява огромно увеличение спрямо цената от 461 долара на неговия предшественик. Основната причина за това е новият A16 Bionic, който е на цена от 110 долара.

Цените за модела Pro Max варират между 400 и 450 долара от представянето му през 2018, пише Nikkei. Сайтът прави логично предположение, че ако Apple понесе удар в производствените разходи, без да променя цените си в САЩ, вероятно ще намали печалбите си.

Чипът A16 Bionic струва 2.4 пъти повече от предшественика си А15, който се предлага в двата базови модела 14 и 14 Plus. Другата причина за увеличение на цените са новите CMOS сензори на Sony, които са с 30% по-голям размер, но с 50% по-скъпи, достигайки цена от 15 долара. Apple купува своите дисплеи от Samsung Display, сделка, която продължава от няколко години.

Компонентите за устройствата iPhone 14 от базирани в САЩ компании съставляват почти една трета от общите разходи и са с 10% повече в сравнение с 2021 година. Южна Корея е вторият по големина доставчик на компоненти за телефони и това се дължи на факта, че Apple разработва собствени продукти като чипсети например.

Делът на Китай се свива още повече, тъй като компанията се опитва да ограничи зависимостта си от азиатския пазар. Както вече стана ясно тя пренася и част от процеса по сглобяване извън Китай. Разглобяването на новите устройства показа и, че SOS функцията е базирана на софтуер, което предполага, че може да достигне до пазари извън първоначалните САЩ и Канада в близко бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *