post

Симулационно упражнение с фиктивни кибератаки ще бъде направено в рамките на ЕС през април – месец преди изборите за Европейски парламент, съобщи еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел на конференция, посветена на киберзаплахите.

Със симулацията ще се провери успяват ли държавите членки да обменят информация в реално време и да противодействат на кибератаки. До края на този месец ще заработи и система за ранно предупреждение, каза още еврокомисарят, цитирана от Дарик.

„Целта е в реално време да бъде обменяна информация между държавите членки по отношение на два важни въпроса – от една страна, има ли заплаха за интегритета на европейските избори и втора – заплахата с какъв произход е – външен или вътрешен на ЕС. Знаем, че над 30 държави са източници и на дезинформация и на кибератаки. Това, което мен ме интересува е какъв е европейският отговор. Ние да бъдем много по-подготвени.“

61% от европейските граждани се страхуват от кибератаки на предстоящите евроизбори, посочи още Мария Габриел. Тя допълни, че Европа изостава по отношение на инвестициите в киберсигурността. САЩ инвестират над 10 пъти повече. Еврокомисарят припомни необходимостта от киберексперти. В момента в Европа не достигат 300 хиляди експерти по кибер сигурност, посочи Мария Габриел.

„Европейските избори ще покажат какво е нивото на киберсигурността в ЕС. Макар и за някои граждани европейският вот да не е най-важната или интересна тема, изключително важно е по време на тях гласът на хората да бъде защитен“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той обясни, че онлайн средата се променя ежедневно и вследствие на това се предлагат все повече възможности и услуги. В тази връзка Цветанов посочи, че непрекъснато пада възрастовият праг на децата, които са активни онлайн и това задължава ежедневно да се разясняват потенциалните заплахи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *